Meditation & Yoga

Spread the love

Διαλογισμός - Meditation

Υπερβαίνοντας τον ετεροκαθοριζόμενο νου που είναι γεμάτος από προσλήψεις και διανοητικές κατασκευές και πηγαίνοντας σε μια βαθύτερη και πιο ήρεμη κατάσταση ύπαρξης αλλάζουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τη διαδικασία παραγωγής σκέψεων και ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούν άγχος και ταράζουν την ισορροπία μας.

Μαθαίνοντας να είμαστε ο παρατηρητής των συναισθημάτων και των αντιδράσεων μας παρατηρούμε το πραγματικό μας βάθος πέρα από τις αλληλεπιδράσεις του νου.

Τι είναι ο διαλογισμός;

Οφέλη του Διαλογισμού

Δίνοντας προσοχή στην αναπνοή, στις αισθήσεις και το εσωτερικό σώμα, στις συνεδρίες διαλογισμού αποσυρόμαστε από την πολυάσχολη ζωή μας. Κάνουμε ένα βήμα έξω από τον ποταμό των σκέψεων για να βρούμε ένα ήσυχο μέρος μέσα μας.

Στην αρχή όταν καθίσουμε και στρέψουμε το βλέμμα προς τα μέσα, συνήθως συναντούμε πολύ θόρυβο στο νου μας. Αντί να προσπαθούμε να καταπιέσουμε αυτή την πραγματικότητα, την αποδεχόμαστε έτσι όπως είναι και παρατηρούμε όσα συμβαίνουν. Όταν ασκούμαστε συνέχεια στην πρακτική με αυτόν το τρόπο, όλο και πιο συχνά προσεγγίζουμε το σημείο ακινησίας και ησυχίας στο διαλογισμό. Τότε μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις ίδιες τεχνικές στην καθημερινότητά μας, και να γίνουμε πιο ήρεμοι και συνειδητοί στις καθημερινές μας ασχολίες και δραστηριότητες.

Ο διαλογισμός μπορεί να αποτελείται από ακίνητη και συνειδητή επικέντρωση – εστίαση,  διαλογισμό με προσοχή στους ήχους, στις εικόνες, στην αναπνοή, στο φως του κεριού, και άλλα. Συνήθως ο διαλογισμός γίνεται από καθιστή στάση σταυροπόδι, με κλειστά μάτια και ίσια σπονδυλική στήλη.

Στο διαλογισμό, όπως και στη γιόγκα, αναγνωρίζουμε ότι η εξέλιξη μας αφορά όλους, αφορά το σύνολο. Έτσι η προσωπική εμπειρία είναι μόνο ένα μέρος της πρακτικής. Όποιος διαλογίζεται συμμετέχει πνευματικά στην εξέλιξη όλων των πλευρών του Eαυτού και επομένως και του συνόλου.

Αν και ο διαλογισμός πραγματοποιείται κυρίως ως πνευματική πρακτική, επιστημονικές προσεγγίσεις της δυτικής ιατρικής έχουν καταδείξει τα ψυχοσωματικά οφέλη του διαλογισμού και τα αποτελέσματά του σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις:

Ο διαλογισμός:

- μειώνει το ρυθμό της αναπνοής και επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό

- αυξάνει την ικανότητα να χαλαρώσουμε

- χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση

- αυξάνει την αντοχή σε ασκήσεις στους καρδιολογικά πάσχοντες

- επιτρέπει στα άτομα να φθάσουν σε βαθύτερο επίπεδο χαλάρωσης

- μειώνει τις κρίσεις άγχους και αυξάνει την ανταπόκριση στη χαλάρωση

- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα έδειξε ότι ο διαλογισμός αυξάνει τη δραστηριότητα των φυσικών αμυντικών οργανισμών του σώματος, που σκοτώνουν βακτήρια και καρκινικά κύτταρα.

- αυξάνει την αυτοπεποίθηση

- αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, την αυπνία και τους πονοκεφάλους.

- μειώνει το προ-έμμηνης ρύσης σύνδρομο

- βοηθά στις αλλεργίες

- βοηθά στην αρθρίτιδα και σε πολλά ακόμη!

Γιόγκα - Yoga

Tι είναι η Yoga?

Είναι γυμναστική; Τεχνική για την καταπολέμηση του στρες; Διαλογισμός; Αναπνευστικές ασκήσεις; Η αλήθεια είναι ότι η γιόγκα είναι όλα τα παραπάνω, αλλά και πολύ περισσότερα. Είναι μια συνολική στάση ζωής, τις αρχές της οποίας έγραψε το 2ο αιώνα π.Χ. ο ινδός σοφός Πατάντζαλι σε 108 σούτρας (στίχους σοφίας), που περιγράφουν τη φιλοσοφία και την πρακτική της γιόγκα. Στη Δύση, αυτή η εναλλακτική μορφή άσκησης κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς.

Τι σημαίνει γιόγκα

Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει «ένωση του νου και του σώματος». Η πιο διαδεδομένη μορφή γιόγκα στη Δύση είναι η Hatha γιόγκα (ha = ήλιος, tha = σελήνη), η οποία ορίζεται ως η γιόγκα που ενώνει τα ζεύγη των αντιθέτων. Αποτελεί το πρακτικό σκέλος της φιλοσοφίας της γιόγκα, το οποίο περιλαμβάνει τις σωματικές ασκήσεις. Στη Hatha γιόγκα τοποθετούμε το σώμα σε σταθερές, αλλά άνετες στάσεις -τις ασάνες-, με στόχο την ενδυνάμωση και την απελευθέρωση του σώματος από τις εντάσεις. Στη γιόγκα «δουλεύουν» με τον ίδιο τρόπο και οι δύο πλευρές του σώματος, χαρίζοντας συμμετρία, πιο ευθύγραμμη σπονδυλική στήλη, καθώς και ισορροπία στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα στυλ της Hatha γιόγκα

Αν και συνηθίζεται να αποκαλούνται Ηatha γιόγκα τα πιο ήπια στυλ με αργό και ήρεμο ρυθμό, η αλήθεια είναι ότι έτσι ονομάζεται η μορφή γιόγκα που έχει επικρατήσει στη Δύση. H Ηatha γιόγκα έχει πολλά στυλ, π.χ. Ashtanga, Anusara, Iyengar, Kripalu, Satyananda, τα οποία διαφέρουν κυρίως ως προς τον τρόπο, τη σειρά και την ένταση με την οποία εκτελούνται οι ασκήσεις. Ορισμένα είναι ήπια με αργές κινήσεις, ενώ άλλα έχουν πιο γρήγορο ρυθμό. Ωστόσο, το γεγονός ότι ένα στυλ γιόγκα χαρακτηρίζεται ήπιο, δεν σημαίνει ότι στερείται έντασης (π.χ. ο ασκούμενος μπορεί να ιδρώνει και να αισθάνεται ότι «δουλεύει» εντατικά το σώμα του). Με άλλα λόγια, το πώς φαίνεται σε έναν εξωτερικό παρατηρητή ένα στυλ γιόγκα, δεν έχει σχέση με το τι πραγματικά απαιτείται από τον ασκούμενο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να πειραματιστούμε με διαφορετικά στυλ (π.χ. για 6 μήνες), προκειμένου να επιλέξουμε εκείνο που τελικά μας ταιριάζει.

Πώς μας ωφελεί

Στο σώμα Ενδυναμώνει το σώμα και το απελευθερώνει από τις εντάσεις και τα μυϊκά σφιξίματα. Το σώμα ανακτά σταδιακά τη χαμένη του ευλυγισία, η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο ευθύγραμμη και τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Στη λειτουργία του οργανισμού Συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ επιδρά με θεραπευτικό τρόπο και στο νευρικό σύστημα.

Στα μυοσκελετικά προβλήματα Λειτουργεί θεραπευτικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα π.χ. στη μέση ή τον αυχένα. Χωρίς να υποκαθιστά την κλασική ιατρική, η γιόγκα εστιάζει στην ανακούφιση του πάσχοντος με τις κατάλληλες σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις (θεραπευτική γιόγκα).

Στη διάθεση Δρα ευεργετικά όχι μόνο στα μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά και στην κατάθλιψη και το χρόνιο στρες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις Η.Π.Α. η «συνταγή» που, μεταξύ άλλων, δίνουν πολλοί γιατροί για την αντιμετώπιση των παραπάνω σωματικών και ψυχικών προβλημάτων είναι η γιόγκα, η οποία χαρίζει ηρεμία και εσωτερική γαλήνη.

Στην εγκυμοσύνη Υπάρχουν ειδικά μαθήματα γιόγκα για τις εγκύους (με τη συγκατάθεση του γυναικολόγου τους). Η γιόγκα για εγκύους μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της μέσης και να βελτιώσει την ευκινησία της γυναίκας. Επίσης, μπορεί να διευκολύνει τον τοκετό. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και παιδική γιόγκα, που δίνει έμφαση σε ήπιες ασκήσεις και σε στάσεις που μιμούνται ζώα, ώστε να είναι ευχάριστη.

Μπορώ και μόνος μου;

Αν και ο απώτερος στόχος είναι να εξασκούμε τη γιόγκα μόνοι μας, είναι προτιμότερο να κάνουμε τα πρώτα μαθήματα με την καθοδήγηση ενός δασκάλου. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της γιόγκα και το σωστό τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων.

Ανοίξεως 24

Εκάλη, Λεμεσός

Τ.Κ 3110 Κύπρος

T.(CY)+357 96764120-25383892

T.(GR)+30 6945788289

email :xanthi.tsiouka@gmail.com

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή

10:00 - 20:00